maandag 22 april 2013

Afwerken van een quilt.

Afwerking van je quilt


Als je quilt helemaal gequilt is, moet je er nog een bies en een tunnel aanzetten.
De tunnel is nodig om je quilt te kunnen ophangen.
Neem voor de tunnel een strook stof die 10 cm breed is, naden inbegrepen.

De lengte van de tunnel moet 4 centimeters korter zijn dan de breedte van de quilt.( aan elke kant). Zo voorkom je dat de lat of stok, die erin wordt geschoven, straks zichtbaar is. Werk eerst de zijkanten netjes af met een zoompje. Speld dan de tunnel aan de bovenkant vast. De bovenkant van de tunnel kun je tegelijk met de bies vastzetten; de onderkant moet je met de hand appliqueren met een onzichtbare steek. Hou de sleuf niet te strak ,een beetje rekening houden met de dikte van je stok.

Voor de bies neem je stroken stof van 6,5 cm breed die je aan elkaar zet tot je de lengte van de hele omtrek van je quilt hebt.

Kies een kleur die bij je quilt past.

De bies wordt er dubbel aangezet;
Strijk de bies dubbel, vouw 1 cm naad om. Stik hem aan de goede kant van de quilt.
Stop op 1 cm van het eindpunt, leg vast. Vouw de bies met een hoek van 45 ° naar rechts en plooi de bies dan om naar links voor de volgende af te werken zijde van je quilt.
Nu mag je wel vanaf de rand beginnen stikken. Doe zo verder tot de hele quilt rond is. Eindig met een  overlapping van 1 cm. Knip de rest weg. Aan de achterkant zet je de bies op het stiksel vast met een onzichtbare steek. Vouw een mooi hoekje om naar achter.

Op deze manier krijg je dus een zichtbaar biesje van 1 cm.

Tip: Voorzie je quilt nog van een label waarop je bijvoorbeeld je naam en de datum zet. Dan is hij pas echt af!
Voor de wedstrijdquilt maak je kans op een mini prijsje voor de eigen interpretatie van het opgelegde stukje stof.

Om de quilt te kunnen ophangen neem je een lat of een stok die 4 cm korter is dan de quilt. en dus aan elke kant twee cm uit de tunnel uitpiept. Bevestig aan weerszijden een schroefoogje en schuif het geheel in de tunnel. Je kunt je quilt nu aan de muur hangen en er nog heel lang van genieten.

Veel succes!
(Voor wie deze tekst te moeilijk is kan je een tekening en uitleg komen vragen in de winkel.)

Carine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten