dinsdag 19 september 2017

Tentoonstelling handwerken in Goes...


Jeanny Cobben pakt uit... oude technieken in een nieuw jasje. Nog tot en met 29 oktober 2017. Singelstraat 13 Goes NL.

 Aan het surfen op vakantie, kwam ik toevallig een aankondiging tegen van een handwerktentoonstelling in Goes. Blijkt de privé verzameling merklappen te zijn van Jeanny Cobben.
Al veel gehoord van deze dame... maar nog nooit in het echt ontmoet.
Was er door mevrouw een lezing over haar pronkrol. Daar wou ik wel eens bij zijn. Lief is bezig met een pronkrol en wou dan ook heel graag mee.
Plaatsjes gereserveerd... en gisteren was het zover, wij in de gietende regen  richting Goes.
Gelukkig is er ons Wendy van Tom Tom die de weg wijst en komen we zeker op tijd aan. Kom ik nog oude bekenden tegen lang niet gezien... Annemieke leuk je weer te zien!

Een mevrouw heet ons hartelijk welkom en Jeanny begint te vertellen...leuk om te horen hoe deze borduurwerkjes, in een bepaalde volgorde en één voor één  een bijzondere betekenis hebben in haar leven. Herinneringen aan haar overleden zusjes. Alles krijgt een eigen toets, en wordt netjes met leuke stofjes aan elkaar genaaid.Wat is nu eigenlijk een pronkrol? Bij Naald en draad hangt er een mooie (beetje versleten) in ons leslokaal. 
Een pronkrol of ook wel souvenir de ma Jeunesse is een lange strook van lapjes met verschillende borduursteken en technieken en die aan elkaar zijn genaaid. 


Bij ons hier in Belgie maakten de meisjes in de lagere school zo'n pronkrol in de handwerklessen. 
Beginnen met de rijgsteek, stiksteek, steelsteek ... tweede lapje zijn soorten kruissteekrandjes...
naar mate je in een volgend leerjaar terecht kwam werden de werkjes moeilijker en kon men ook hier de vaardigheid van de leerlingen zien. 

Alfabetten in kruissteek en heeft Jeanny ons vertelt de letter die in je naam stonden werden niet in het alfabet gezet, weer een leuk weetje...
Nu is zo'n pronkrol  eigenlijk een soort visitekaartje...je  kon ermee naar een naaister ' of bij landheren...solliciteren'. 


Jeanny heeft in haar pronkrol hele mooie handwerkjes zitten. Kleine handwerkjes in allerlei technieken. 
Merklapjes, Markerborduren, wit werk, Hardanger, reticella, ...Schwalmer, Perzisch ajour.... enz 
Heel wat stoplapjes zijn ook te bezichtigen en laat ik nu daar toevallig ook eindelijk mee aan de slag gegaan zijn. Toeval?


 Alles is prachtig geëtaleerd in glazen kastjes. O zo mooie hebbedingetjes zoals speldenkussentjes, 
 doosjes, scharentasjes... op hele fijne handwerkstof. Ik kan het zo fijn niet.
Mijn ogen zijn in de loop der jaren zo intensief gebruikt...


Het blauwe doorstopwerk  hierboven is mijn favorietje. Wat verschoot ik van de grootte ? Piepklein!

Na de uiteenzetting zijn we met zijn allen een koffie gaan drinken om even later de tentoonstelling samen mat Jeanny te doorlopen. En natuurlijk moet daar een foto bij.
Een grote dame naast mij! Dankjewel voor je uitleg Jeanny!


groetjes Carine


3 opmerkingen:

  1. Bedankt Carine voor deze interessante reportage. En laat ik nu net volgende week met verlof zijn in de omgeving van Goes. Waar trek ik zeker naartoe denk je? Juist!Rebecca.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor dit mooie verslag. Leuk dat we met elkaar hebben kennisgemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is wel een heel interessante reportage Carine en ik zal met veel belangstelling naar meer luisteren in de les. Een pronkrol ... wat een mooi woord. Martine

    BeantwoordenVerwijderen