maandag 10 juli 2017

Mini vakantie in het prachtige Wenen.

Ik ben vorige week met mijn DH weer eens op citytrip geweest. Dit keer stond Wenen op het programma. Thuis was alles netjes voorbereid, tickets besteld, Vienna pass voor de hop on hop off.... koffers gepakt. Taxi schoonzoon besteld... en wij op weg een nieuw avontuur tegemoet.
Koffers afgezet aan het hotel... op weg naar de opera daar zouden we met een gids een rondleiding krijgen. Staat de opera net naast hotel Sacher.... dus wat doe je dan... je gaat een Sachertorte proeven. Met Slagroom.... en een geweldige koffie verkeerd.
We hebben het citytripje goed ingezet...  in de hall van dit statige gebouw... je zult niets anders te zien krijgen hangt achter glas dit tafelkleed. Allemaal handtekeningen van prominente gasten waarover geborduurd was door mevrouw Sacher. In het midden van het doek zou ergens de handtekening staan van Franz Joseph 1.

Zie hoe deze fijne stof is afgewerkt met deze gevlochten rand.
Verdorie laat het niet waar zijn begint het daar te gieten.... Maar geen probleem op de bus zijn gele regenjasjes te krijgen zo kan je lekker verder stappen. Het zijn precies gele vuilnisbak zakken die je over je hoofd trekt.
Gelukkig is het snel overgegaan en konden we volop genieten van het zonnetje.
Het was er heel warm, geen truitje nodig. 
Aan dit kleine kerkje was er een plein waar we in een Weens Restaurantje de lokale menu's hebben geproefd. De oude stad heel gezellig, rustig ...

 De Weners zijn mooi gekleed, de stad heeft brede straten aan de rand, 4, of 5 vakken naast elkaar. Twee tramsporen, twee fietspaden ja voor de fietsers is er gezorgd. En dat alles in twee richtingen.
Geen verkeersinfarct gezien. Er wordt vlot gereden.
Bij ons staat alles stil, bloembakken in de weg paaltjes zodat je moet zigzaggen auto' s worden geband in de kern van de stad. Files tot en met. vandaag weer aan de lijve ondervonden op de ring rond Antwerpen; Met als gevolg leegstand van winkels. ...Daar hebben wij het niet gezien.
Overal zijn ze aan het bouwen. Wenen lijkt een florerende stad. Toeristen zat.

Deze klok liet me denken aan de klok vorig jaar in Praag.een soort astronomisch uurwerk.

Beren in alle maten...

Dit terras helemaal omrand met hortensia's wat een bloemenpracht is dit. Mijn eigen planten zijn mislukt dit jaar... eerst bevroren en daarna véél te weinig water. Dus alleen groene bladeren en geen bloemen. 
Dit is een heel gezellig en gekend shoppingstraatje,

En hier zag ik een leuk idee om een mouwrand te versieren met borduursteekjes...

Leuke doorgangen waardoor je nieuwsgierig tot aan de andere kant wil gaan kijken...

Dag twee, het bezoek aan de paleizen in de stad van keizerin Elizabeth en Franz Joseph. Hofburg voor de kenners.
Pracht en praal... een beetje zoals in Boeda-Pest... verklaart omdat ze regeerden over Hongarije en Oostenrijk in die tijd. Jammer maar in de paleizen mochten we geen foto's nemen. Spijtig.
In een deel van de paleizen wordt een schat aan serviezen getoond. Bepalend aan de smaak en de mode van toen. Van deze mocht ik wel foto's nemen... meestal verhuisden de serviezen mee op reis in grote koffers. soms moesten ze de hele keukenvoorraad verkopen want dan hadden ze weer geld nodig en werden de zilveren schalen versmolten...
Er is een zaal met prachtige mantels vol borduursels...

Hier een schilderij van Elizabeth. Ik ben al jaren fan van de Sissi films. Maar het verhaal van de film is helemaal niet zo als het echte leven van haar is geweest. Ze hield niet van de aandacht en glamour. mocht niets van de hofhouding... voelde zich als een vogeltje in een gouden kooitje.
In de vertrekken van het paleis kreeg je een hoofdtelefoon waar mee je door het leven van toen wandelde.
De vertrekken zijn nog steeds aangekleed zoals ze toen in de tijd eruit zagen. Hier en daar ging een foto van toen en kon je vergelijken.In de stad zag ik twee winkeltjes waar ze kleine mini. Tasjes verkochten geborduurd in petit point. 
Ik ben er binnen gegaan... misschien verkochten ze patroontjes? Nee,  er zijn mensen die voor hun borduren en ... 225 steekjes per vierkante cm? Hmmm dat is klein, daar moet ik mijn bril voor afzetten! kan je lezen in het kadertje in de tweede foto hieronder.


Koetsen met twee paarden per koets... in Brugge moeten de paardjes het alleen kunnen.
Met dit warme weeer konden de dieren best wel een emmertje water drinken... een emmertje ? Veel meer een koetsier vertelde ons dat de paarden wel 100 liter per dag dronken.Is het niet stilaan tijd om weer eens in een bekend koffiehuis binnen te stappen? 


Wat wordt het deze keer? Vijf zes toonbanken vol met de lekkerste taartjes.


Tussen de gebouwen komt ineens een prachtige kathedraal te voorschijn.
En net zoals we ook in Boeda-Pest zagen de daken zijn versiert met patchwork.... deze keer geen hexagon's ....

Maar met clamshell's prachtig om te zien van dichterbij. Je kan er naar boven en genieten van het uitzicht over de stad. Zie hoe klein de mensjes zijn daar beneden?


En als fan van het nieuwjaarsconcert hebben we in de Musikverein een concert bijgewoond van Mozart. Alles staat netjes klaar ook hier mag je geen foto's nemen als de muzikanten binnen zijn. 
Typisch gekleed met witte krullen pruiken, witte kousen en een knickerbroek... kan je het je voorstellen? Een opera zangeres en zanger kwam het geheel dan ook nog mee verfraaien. In prachtige kleren uit de tijd van Sissi.... zou ik wel eens willen aandoen. Het was genieten in iedere geval. En het nieuwjaarsconcert zal vanaf nu helemaal anders bekeken worden... daar zaten wij...

Wordt vervolgd?
Fijne week iedereen 

3 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk verslag! Nu wil ik ook naar wenen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja ikke ook! Heel leuk verhaal Carine: een stad gezien door de bril van een quilster! Benieuwd wat dit weer aan ideetjes zal opleveren! Rebecca.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop dat ik eens geraak heel mooie
  Tilly

  BeantwoordenVerwijderen