zondag 5 november 2017

11 november Sint Maarten in mijn geboorte streek Ieper.

Tijdens de november vakantie ben ik weer eens een keertje naar Ieper gereden. In Ieper staat de Sint Maartens kathedraal. En zeer mooie gebouw uit de tijd van ... terug heropgebouwd na de tweede wereldoorlog. En Sint Maarten is de Patroon heilige van de stad... 11 november wapenstilstand van de eerste wereldoorlog. Maar voor de kinderen een hoogdag. Want dan komt Sint Maarten langs met speelgoed en snoep. De avond ervoor was er in ons dorp een Sint Maartensstoet. Dan was er een optocht door de straatjes met de fanfare voorop en alle brave kindertjes met een zelfgemaakte lantaarn. Een uitgeholde biet waar een kaars werd ingezet, een koord eraan en zo fier als een gieter om termooiste biet laten zien aan de Sint en zijn Piet. We kregen na afloop een zak met snoepjes, van die vrouwtjes in roze, geel en oranje, spekken, chocolade ventjes en een Sint Maartenskoek. En .... rond deze datum kon je mandarijntjes vinden.


Maar nu .... een hele tekst om jullie te vertellen dat ik leuke zwarte Pietjes heb gemaakt.
Hier zie je ze oefenen in de tuin... wat abrocatie uitproberen. Na hun job bij Sint Maarten hebben ze nog wat werk hier in het Antwerpse en bij mijn Nederlandse vriendinnen.


Alvast succes met het maken van een lijstje en vergeet je schoen niet te zetten binnenkort want 6 december is zo weer daar! 
Fijn weekend groetjes Carine
1 opmerking:

  1. Ze zijn leuk geworden, Carine en ook erg lenig:) Groetjes, Martine

    BeantwoordenVerwijderen